Maandag 22 april

Columbia – Achilles ’12
(competitie)

Sportpark: De Winkewijert, Apeldoorn
Aanvang: 14.00 uur

Spelerspas

spelerspasSpelerspas
Alle KNVB-leden vanaf de D-pupillen (met uitzondering van de G-voetbaljeugd) hebben er één: een spelerspas. Met deze pas, die het formaat heeft van een creditcard en is voorzien van een pasfoto, kan je aantonen dat je lid bent van een voetbalvereniging en de KNVB.

 

Soorten spelerspassen
Het veldvoetbal kent oranje spelerspassen, terwijl zaalvoetballers een wit exemplaar hebben. Spelers die zowel op het veld als in de zaal actief zijn, hebben dus twee passen.
Niet alleen staat je pasfoto erop, maar ook je naam, relatienummer en de naam van de vereniging waarvoor je mag uitkomen. Spelers voor wie een spelerspas in aanvraag is, ontvangen een tijdelijke pas.

Geldigheid spelerspas
De geldigheidsduur van de passen is met ingang van 1 december 2010 aangepast. Vanaf deze datum worden de nieuwe einddata vermeld op de spelerspassen. Dit betekent:
– Aanvraag tot 1 december 2010: geldigheidsduur pas voor junioren, D-pupillen en
senioren is 5 jaar.
– Aanvraag na 1 december 2010: geldigheidsduur pas voor junioren en D-pupillen is 4 jaar
en voor senioren 10 jaar.

Geen pas = niet spelen
Met ingang van het seizoen 2006/’07 is een spelerspas verplicht voor ieder lid van de KNVB van 11 jaar en ouder. Het is de taak van de scheidsrechters om voor de wedstrijd in het bijzijn van de aanvoerders/begeleiders de passen te controleren.

De regel is duidelijk: wie geen pas bij zich heeft, mag niet spelen. Zorg dus dat je bij elke wedstrijd je pas bij de hand hebt. En zorg dat je ‘m niet kwijtraakt, want de spelerspas wordt eenmalig verstrekt.

Speelgerechtigd
Het controleren van de spelerspassen levert voor de wedstrijd wat extra handelingen op, maar dan weten alle partijen ook zeker dat er alleen speelgerechtigde spelers in het veld staan. Dankzij de spelerspas kan de scheidsrechter namelijk de identiteit van de spelers vaststellen, zodat ‘illegale invallers’ (verkeerde leeftijdscategorie, geen KNVB-lid of lid van een andere club) door de mand vallen en niet kunnen spelen. Dat komt een eerlijk competitieverloop ten goede.

Lik-op-stuk
De meeste wedstrijden verlopen eerlijk en sportief, maar het gebeurt soms dat een speler zich misdraagt op of rond het veld. Ook in dit geval biedt de spelerspas uitkomst. Met behulp van pas is eenvoudiger te achterhalen wie zich heeft misdragen, zodat de speler in kwestie snel en gepast kan worden gestraft. Kortom: de spelerspas draagt een steentje bij om fair play in het voetbal te stimuleren.

Op de KNVB site is meer informatie over de spelerspas te lezen

BDONLG WerkvermogenBuro Fons NijlandVincent zonweringRiwal HengeloKlein Poelhuis InstallatietechniekGI Business promotorsArt2CoolHypotheekcompany HengeloPowerspexPopScoolbunte kleur en interieurFysio Centrum KammingaSigmaxCanisaAannemersbedrijf Steggink BVEgberink dakbedekkingenVST verspaningMK Technology GroupKnoef, specialist voor bouw en industrieHuiskes Kokkeler AutoleaseOZF | AchmeaTolettoValadisVan Loon beletteringDroste BouwgroepDr. WeigertNetwerk NederlandEurosport BorneLoohuis HeftruckservicePreviderKey West Bedding BVBCT Architecten, ingenieurs en adviseursEetcafe De Blauwe EngelBloom PersoneelsdienstenLegtenberg ElektrotechniekVisionflexSickman personenvervoer