• Over Achilles '12

  Op 28 maart 1912 kwamen in het St. Josephgebouw (het ‘gebouw der R.K. Werkliedenvereeniging’) aan de De Wetstraat in Hengelo veertien jonge mannen bijeen om een voetbalclub op te richten. Een wedstrijd van het Nederlands elftal tegen België in Zwolle had zoveel indruk op hen gemaakt dat ze zelf ook wilden voetballen. Achilles ’12 was geboren. De eerste katholieke voetbalvereniging van de stad.

  1956-1992
  Vanaf 1956 was Achilles '12 gedurende ruim 35 jaar een omnivereniging met naast voetbal ook volleybal, badminton en (slechts enkele jaren) honkbal. In 1992 gingen volleybal en badminton op eigen kracht verder; momenteel maken deze sporten onderdeel uit van Webton Hengelo, respectievelijk ELO United.

  1970-1981
  De jaren 70 van de vorige eeuw zijn als de meest succesvolle te beschouwen. Na de degradatie in 1970 naar de derde klasse, werd een talentvolle jeugdige selectie gevormd, die direct kampioen werd en een jaar later (1972) opnieuw. Daarmee werd voor het eerst in de geschiedenis van Achilles'12 de hoogste amateurafdeling in de KNVB (toen eerste klasse) bereikt. Twee jaar later stootte Achilles door naar de toen gevormde hoofdklasse. Daarin handhaafde het zich tot 1981. Na nog een jaartje hoofdklasse (1996) speelt Achilles voornamelijk afwisselend in de eerste en tweede klasse. In 2022 was er promotie naar de eerste klasse en tegelijk de overstap naar het zaterdagvoetbal.

  G-voetbal
  In 1991 was Achilles een van de eerste sportverenigingen die ruimte bood aan mensen met een functiebeperking. Deze G-groep is niet meer weg te denken uit de vereniging. De grote inspirator van deze voetbaltak is Wim Brouwer, in 2009 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau

  ’t Wilbert
  Vanaf 1943 is sportpark ’t Wilbert (toen het Gemeentelijk Sportterrein) de thuishaven van Achilles. Vanwege de slechte staat van het veld moest het eerste elftal aanvankelijk elders (Stadion Veldwijk) haar thuiswedstrijden afwerken. In 1962, bij het 50-jarig bestaan, kreeg Achilles'12 een bijzonder cadeau van de gemeente: de bouwvergunning voor de bouw van een clubhuis. Het in korte tijd uit de grond gestampte gebouw brandde in de nacht van 14 op 15 september 1967 tot de grond toe af. In een tijdsbestek van drie maanden werd een nog rianter clubhuis gebouwd, dat op tweede kerstdag 1967 werd geopend. De afgelopen decennia is het clubhuis geregeld uitgebreid en gerenoveerd. In 1990 werd een nieuw kleedkamergebouw gerealiseerd, dat in de plaats kwam van o.a. de roemruchte houten kleedkamers.