Achilles '12 is opgericht op 28 maart 1912. Anno nu is Achilles '12 een ambitieuze en maatschappelijk betrokken sportvereniging die ruim 1.100 leden telt. Senioren, junioren, pupillen, jongens en meiden, maar ook voetballers met een beperking vinden bij Achilles ‘12 een sportieve uitdaging.
Op 28 maart 2012 heeft de vereniging haar 100-jarig jubileum gevierd en kreeg het de Koninklijke Erepenning uitgereikt door de Commissaris van de Koningin, Ank Bijleveld, in het bijzijn van burgemeester Frank Kerckhaert.
Het was 28 maart 1912, Nederland telde ruim 6 miljoen inwoners, Hengelo 22.000. Bernhard Nijhuis, Beernd Raanhuis en vrienden zaten ’s avonds bij elkaar in het toenmalige St. Josephgebouw aan de De Wetstraat. Enthousiast geworden door de voetbalwedstrijd Nederland – België kort daarvoor besloten ze een voetbalclub op te richten: Achilles. De club kwam voort uit de arbeidersstand en het was duidelijk dat ze van katholieke signatuur moest zijn. Enkele dagen later lieten veertien jongens zich tijdens de oprichtingsvergadering als lid inschrijven.
Op tweede paasdag 1912 werd de eerste wedstrijd gespeeld tegen ‘De Roskam’. Deze vereniging werd ook in 1912 opgericht door de wat oudere bezoekers van het St. Joseph gebouw. Gespeeld werd op het ‘Pruisische veld’, Achilles won met 6-1.
De katholieke signatuur loopt als een rode draad door de ontwikkeling van Achilles. In die tijd bestond er geen katholieke voetbalbond en de vereniging wilde zich aansluiten bij de neutrale Twentse Voetbalbond. Zover kwam het echter niet. Er werd geen zekerheid geboden om zondagsmorgens vrij te zijn van competitievoetbal en het kerkbezoek moest wel zijn doorgang vinden. Om die reden speelde Achilles de eerste vier jaar alleen vriendschappelijke wedstrijden. Als gevolg van de mobilisatie in 1915 werden enkele prominente spelers onder de wapenen geroepen. Daardoor slonk het ledental tot zes personen, maar gelukkig ging de club niet ter ziele.
Op 26 juni 1916 werd de R.K.U.V.B. (Roomsch Katholieke Utrechtse Voetbalbond) opgericht en Achilles was van de partij. Acht verenigingen sloten zich aan en de eerste competitie kon beginnen. In 1917, tegelijk met het vijfjarig bestaan, werd het eerste kampioenschap gevierd. Het ledental steeg tot 110 en in 1920 speelden er vier elftallen mee in de competitie.
Van 1921 tot 1926 speelde Achilles onder de naam ABON (Achilles Blijft Onze Naam), omdat er nog een Achilles aan de competities deelnam (Achilles 1894 uit Assen). Bij de fusie van de diverse voetbalbonden tot de N.V.B. (de latere KNVB) in 1940 werd Achilles ingedeeld in de tweede klasse. Aan de naam werd het oprichtingsjaar ’12 toegevoegd.
In 1943 ging de eveneens katholieke vereniging B.E.G. (Bijen En Garven) op in Achilles ’12. De club handhaafde zich tot 1957 in de tweede klasse. Pakweg 35 jaar was Achilles ’12 een omnivereniging met naast voetbal ook volleybal, badminton en (slechts enkele jaren) honkbal. In 1992 gingen volleybal en badminton op eigen kracht verder.
Op sportief gebied heeft Achilles ’12 meerdere successen behaald. Na het kampioenschap in 1917 volgden kampioenschappen in 1919, 1923, 1929, 1933 en 1936. Daarna duurde het tot 1965 voor er weer een titel en promotie naar de tweede klasse kon worden gevierd. Na de degradatie in 1970 werd een talentvolle jeugdige selectie gevormd, die direct kampioen werd en een jaar later opnieuw. Daarmee werd voor het eerst in de geschiedenis van Achilles ’12 de hoogste amateur-afdeling (toen eerste klasse) bereikt. Bij de vorming van de hoofdklasse in 1974 was Achilles ’12 erbij. Na een aantal jaren van mindere prestaties, bereikte Achilles ’12 in 1995 voor de tweede keer de hoofdklasse. Helaas kon het hoofdklasserschap slechts een seizoen gehandhaafd worden. Door een versterkte promotie promoveerde het eerste in 2010 naar de eerste klasse. Op dat niveau speelt Achilles ’12 ook in 2012, het jaar van het 100-jarige jubileum.
Door de jaren heen heeft Achilles ’12 een bloeiende jeugdafdeling gekend. Als een van de eerste verenigingen werd gespeeld met een onderlinge mini-pupillen-competitie. Vandaag de dag bestaat deze competitie voor vijf- en zes-jarigen onder de naam ‘De Barkeltjes’ (vernoemd naar Achilles-icoon Jan Barkel). Vanaf 1976 tot 2005 werd er ook zaalvoetbal gespeeld. In de topjaren op hoofdklasse niveau, met oud-eerste elftalspelers in de gelederen. De in 1991 gevormde afdeling voor mensen met een functiebeperking (G-voetbal) is niet meer weg te denken binnen de club. Ook steeds meer meisjes en vrouwen melden zich aan, waardoor ook voor hen voetbal in een Achillesteam mogelijk werd.
In 1927 werd het Gemeentelijk Sportterrein geopend (nu ’t Wilbert), lang het domein van de inmiddels niet meer bestaande voetbalclubs GOLTO en HGOVV. Vijftien jaar huurde Achilles ’12 daar een veld, na de oorlog kreeg Achilles ’12 het terrein toegewezen. En ook in 2013 nog is ’t Wilbert de thuishaven. Sinds 2007 heeft de club voor de wedstrijden de beschikking over drie natuurgrasvelden en een kunstgrasveld.
Bij het gouden jubileum in 1962 kreeg Achilles ’12 een bijzonder cadeau van de gemeente: de bouwvergunning voor de bouw van een clubhuis. Het in korte tijd uit de grond gestampte gebouw, de trots van Achilles ’12, brandde in de nacht van 14 op 15 september 1967 tot de grond toe af. In een tijdsbestek van drie maanden werd, dankzij de medewerking van velen, een nog rianter clubhuis gebouwd, dat op tweede kerstdag 1967 werd geopend. De afgelopen decennia heeft het clubhuis diverse uitbreidingen en renovaties ondergaan.