Zondag 19 mei

Luctor et Emergo – Achilles ’12
(competitie)

Sportpark: De Horst, Almelo
Aanvang: 14.00 uur

Vrijwilliger van het jaar

Mark is scheidsrechterscoördinator van Achilles’12 en lid van de Activiteitencommissie, maar de meesten zullen hem vooral kennen als scheidsrechter. Elke weekeinde is hij goed voor minstens drie wedstrijden.

Wat is er zo leuk aan het fluiten van wedstrijden?

„Dat is de interactie met spelers. Als een wedstrijd lekker loopt vind ik het altijd heerlijk om met de spelers te praten en een geintje te maken. Wat ook altijd prettig is is het gevoel als scheidsrechter wanneer een wedstrijd lekker loopt. Je bent als scheidsrechter een eenling en je moet figuurlijk tegen een stootje kunnen. Maar als het lekker loopt en na afloop krijg je te horen dat het je het goed hebt gedaan, is wel fijn.”

Als scheidsrechter ben je vaak de gebeten hond.

„Dat valt best mee hoor. Natuurlijk krijg je wel eens wat te horen en daar moet je ook tegen kunnen, maar voetbal is ook emotie, daarbij moet wat mij betreft ook plek zijn om wat te zeggen. Zo lang het maar netjes blijft. Gelukkig heb ik nog nooit mee gemaakt dat het helemaal misging.”

Hoe ben je er toe gekomen om te gaan fluiten?

„Zoals de meeste clubscheidsrechters ermee zijn begonnen. Ik ging regelmatig kijken bij wedstrijden van mijn neefjes bij Juliana’32. En dan krijg je haast vanzelf de vraag of je niet een keertje wil fluiten omdat je toch altijd aanwezig bent. Dat wilde ik wel en zo kwam van het een het ander. Uiteindelijk ben ik via HVV Hengelo bij Achilles’12 terecht gekomen en hier ben ik blijven hangen.”

We zien je bijna het hele weekeinde in je scheidsrechterstenue.

„Ha ha, dat valt wel mee toch? Ik fluit zaterdags meestal twee duels en zondagmorgen nog eentje. Dat is mijn eigen keuze hoor, ik vind het gewoon mooi om te doen. Ik heb altijd gezegd dat ik geen seniorenduels wilde fluiten, maar ben door de vorige scheidsrechterscoördinator Edwin Bokhove eens gevraagd dat eenmalig te doen. Dat heb ik gedaan en sindsdien fluit ik ook senioren. Ook met veel plezier overigens…!”

Is het lastig voldoende mensen te vinden die willen fluiten?

„Dat is inderdaad wel eens een probleem. Niet iedereen is in de wieg gelegd om scheidsrechter te worden. Aan de andere kant denk ik ook dat veel mensen het op voorhand niets lijkt om te fluiten, terwijl als ze eenmaal een paar duels hebben gefloten, het best heel leuk vinden om te doen. Mensen die interesse hebben om eens te proberen of ze geschikt zijn als scheidsrechter roep ik ook op zich bij mij te melden.”

Je maakt ook deel uit van de nieuwe activiteitencommissie.

Dat klopt, we willen meer activiteiten organiseren bij Achilles. Het geslaagde vrijwilligersfeest van vorige maand hoort daarbij, maar we willen ook tijdens de laatste thuiswedstrijd van het eerst eind iets opzetten. We streven er naar om elke maand iets te doen. Dat is goed voor de club en natuurlijk gezellig.″

Je bent verkozen tot Vrijwilliger van het jaar.. Wat zegt je dat?

„Dat had van mij niet gehoeven hoor, maar het is natuurlijk wel een eer. Ik beschouw het als een vorm van waardering en dat is natuurlijk altijd mooi. Maar er zijn bij Achilles mensen die veel meer doen hoor, en ik ben als scheidsrechter en scheidsrechterscoördinator altijd afhankelijk van anderen. Deze prijs is voor mij maar ook voor de mensen die mij steeds helpen. Immers, zonder andere scheidsrechters ben ik niets. Ik heb plezier in het fluiten en het vrijwilligerswerk bij Achilles’12. daar gaat het mij om, niet om een prijs.”

Van Loon beletteringCanisaPopScoolRiwal HengeloBloom PersoneelsdienstenVincent zonweringEetcafe De Blauwe EngelNetwerk NederlandMK Technology GroupDroste BouwgroepPreviderSickman personenvervoerGI Business promotorsVisionflexKlein Poelhuis Installatietechniekbunte kleur en interieurSigmaxLegtenberg ElektrotechniekFysio Centrum KammingaBDOLoohuis HeftruckserviceHypotheekcompany HengeloHuiskes Kokkeler AutoleaseEurosport BorneVST verspaningEgberink dakbedekkingenKnoef, specialist voor bouw en industrieKey West Bedding BVTolettoDr. WeigertBuro Fons NijlandOZF | AchmeaPowerspexValadisBCT Architecten, ingenieurs en adviseursNLG WerkvermogenArt2CoolAannemersbedrijf Steggink BV